Portiekafsluitingen Dordtselaan, Rotterdam

opdrachtgever: Deelgemeente Feijenoord
status: gerealiseerd
omvang: ca. 70 portieken
     

Een van de ingrepen bij de verbetering van de leefbaarheid van de Dordtselaan was het afsluiten van de zogenaamde Haagse Portieken. Voor deze afsluiting van het portiek is een speciale nieuwe voordeur ontworpen met een zijstuk voor brievenbussen, een spreekinstallatie en een bellentableau.

Door de geringe hoeveelheid ruimte in het portiek en aan de straat moest met Bouwtoezicht worden overlegd om toch aan de regelgeving te voldoen. Er moesten oplossingen worden gevonden om vluchten mogelijk te maken en er is een speciaal type postbus ontwikkeld.

Op de Dordtselaan zijn in totaal 73 portieken aanwezig in 15 verschillende typen. Er werd een basistype ontwikkeld, waarop per type werd gevarieerd. 

Het ontwerp van de portieken is gebaseerd op het horizontale karakter van de gevelwand, die stamt uit de jaren ’30 en de sterke ritmiek die de portieken met hun bovenlichten  hierin vormen. De hoofdstructuur van de portiekafsluiting wordt afgeleid van de in de gevel aanwezige architectuur. Gestileerde plantenstengels zorgen ervoor dat buitenstaanders niet in het portiek kunnen komen. Door het gebruik van verschillende plantenmotieven ontstaat een levendig geheel. Door ieder portiek te voorzien van een lichtarmatuur ontstaat ook ’s nachts een accent en neemt de veiligheid verder toe.

Bij de technische uitwerking werd samengewerkt met Qneon. Er werd een zoektocht ondernomen naar de juiste bevestigingswijze, speciale elektrische openers, drangers, scharnieren en verlichting.