Hospice Nieuwe Waterweg Noord

opdrachtgever: Waterweg Wonen
status: gereed
omvang: 5 bewonerskamers, 610 m2
links: www.hospice-nwn.nl
   

De Hospice is een "bijna thuis huis" voor maximaal 5 bewoners uit de regio Schiedam, Vlaardingen en Maassluis.

Nadat het initiatief tot een hospice werd genomen door het bestuur van de hiertoe opgerichte ‘Stichting Hospice Nieuwe Waterweg Noord’, is door de gemeente Vlaardingen een bouwterrein beschikbaar gesteld aan de Vlaardingse Vaart.

Het gebouw is vormgegeven als een  bungalow om het aan te laten sluiten op de naastgelegen villa's.

Het bouwvolume bestaat uit drie stroken die ten opzichte van elkaar zijn verschoven. Op deze wijze kunnen zoveel mogelijk bomen die op het parkachtige bouwterrein aanwezig zijn worden behouden. Tegelijk ontstaat er op deze wijze een besloten patio die grenst aan de gemeenschappelijke keuken, woon- en eetkamer.

De bewoners hebben een eigen appartement met een kleine keuken en badkamer. De meeste hospices hebben een aparte logeerkamer. In het Hospice NWN is deze ruimte toegevoegd aan het appartement zodat familie en vrienden zeer nabij kunnen (ver)blijven. Ieder bewoner heeft de beschikking over een ruime buitenruimte op het westen die uitkijkt over het park en de dijk langs de Vlaardingse Vaart. De sfeer is die van een eigen huis, maar het gebouw is wel zodanig uitgerust dat de bewoners goed kunnen worden verzorgd.

Het gebouw wordt gekarakteriseerd door het gebruik van natuurlijke materialen. Het dak is begroeid met sedum (vetplantjes), dat in de zomer de opwarming vertraagt. De gevels zijn deels van onbehandeld hout en deels van een mix van drie soorten handgevormde baksteen waarin aan het oppervlak kalkinsluitingen en sinters te zien zijn. Het gebouw is energieneutraal: in de winter wordt er warmte uit de bodem gehaald en in de zomer wordt op deze wijze gekoeld.