Appartementen Lagewei, Barendrecht

opdrachtgever: Kanters Projectontwikkeling Barendrecht
status: gerealiseerd ©GelukTreurniet Architecten
ontwerp: projectarchitect ir. J.J. Ruiter
omvang: 62 woningen, 6.675 m2
     

Het plan Weidepoort is ontworpen binnen het stedenbouwkundig plan Lagewei te Barendrecht. Het werd gebouwd in opdracht van Kanters Projectontwikkeling voor woningbouwvereniging Patrimonium Barendrecht.

Het stedenbouwkundig plan Lagewei is gebaseerd op de oorspronkelijke verkaveling van weiden en sloten. De maat van de bebouwing is gebaseerd op de weiden; de brug vormt een poort over een open strook, een voormalige sloot. Zo ontstaat een efficiënt plan met één stijgpunt voor 62 woningen.

In de bouwvolumes, uitgevoerd in een sprekende rode baksteen, losgetild van het maaiveld, zijn grote uitsnedes gemaakt. Hierdoor dringt in de woningen een ruime hoeveelheid licht binnen en krijgt de gevel zijn ritmiek. De gevel aan de galerij heeft door het uitgekiend verschuiven en spiegelen van kozijnen, deuren en overige elementen een veel kleinere schaal. De galerijhekken hebben een zo open mogelijk karakter.

Het woongebouw is voorzien van lage tempera-tuurverwarming en warmte-/koudeopslag in de bodem, waardoor het energieverbruik zeer laag is.