Château de Méridon, Chevreuse

opdrachtgever: Vereniging NFCC Meridon
status: haalbaarheidsstudie
omvang: bestaand gebouw 1.285 m2, nieuwbouw 575 m2
links: www.meridon.eu
     

Voor de vereniging Meridon werd een plan gemaakt om het Château de Meridon een nieuwe toekomst te geven.

Het belangrijkste uitgangspunt bij de uitbreiding is het respecteren van de continuïteit van het landschap en het instandhouden van het jachtslot in eclectische stijl. In de veelheid van toegepaste neo-stijlen is echter een hedendaagse vormgeving toegevoegd..

Het eerste deel van het plan bestaat uit de aanpassing van het kasteel. De slaapkamers worden van eigen sanitair voorzien en de keuken wordt gemoderniseerd. Uitgangspunt is de aanpassingen aan het gebouw te minimaliseren zodat het karakter van het gebouw blijft gehandhaafd. Er zijn verschillende varianten onderzocht met verschillende kamergroottes.

Het tweede deel is een nieuw gedeelte met een restaurant en een uitbreiding van het aantal kamers. De uitbreidingen zijn in letterlijk opzicht, opgenomen in het landschap, door gebruik te maken van de geaccidenteerdheid van het terrein. Indien men het gebouw bereikt via de oprijlaan wordt eerst het kasteel zichtbaar zoals dat destijds zorgvuldig is geënsceneerd, omkaderd door de boomgroepen en weerspiegeld in de vijvers. Pas in tweede instantie ziet men rechts de nieuwe gebouwen liggen.

Het restaurant is gemodelleerd binnen het vocabulaire van het slot en de bijbehorende tuinaanleg, als een voormalig bolwerk staat het nieuwe restaurant aan de voet van het kasteel. De dikke ronde verdedigingsmuur sluit aan op de bestaande muren in het landschap. Er zijn gaten die het zicht naar het dal omkaderen.

Bij het nieuwbouwplan is samengewerkt met Luthi & Niclaes.